NM 2008 - Bijgewerk: 16 april 2018

50 plusnet.nl

Een website voor 50 plussers

Het is een gratis internetcommunity waar nu ruim 30.000 ouderen actief zijn. Het doel is voorkomen van sociaal isolement en stimuleren van zelfredzaamheid. In Nederland voelt een miljoen ouderen zich vaak eenzaam (circa 33% van de 65-plussers), waarvan 200.000 zelfs extreem eenzaam. Volgens prognoses zijn er in 2010 zo'n 1,5 miljoen eenzame ouderen, waarvan er meer dan 310.000 extreem eenzaam zijn.

Waarom is het een innovatie?

50plusnet is internetcommunity waar men afspraken maakt om elkaar ‘real live’ te ontmoeten. De gebruikers vullen een profiel in en geven aan wie ze zoeken. Bijvoorbeeld iemand om een hobby’s te delen, op stap te gaan of iets sportiefs te ondernemen. Het automatische matchingssysteem gaat opzoek en houdt desgewenst rekening met leeftijd, geslacht, afstand ten opzichte van de eigen wijk of woonplaats. Elke week krijgt men een mail met de nieuwe matches. Mensen die liever in groepsverband leeftijdgenoten willen leren kennen kunnen zich aanmelden bij één van de 800 groepen die door de deelnemers zelf zijn opgericht. 50plusnet is een mooi voorbeeld van hoe je empowerment via internet kunt organiseren.

Aanpak

Om de bekendheid van de internet community te vergroten en de site binnen de leefwereld van ouderen te brengen, worden sinds een jaar gebruikslicenties verstrekt aan ouderenbonden en lokale (welzijns)organisaties. Via deze lokale subsites hebben deelnemers toegang tot hun lokale community en de nationale community. De lokale beheerder heeft ook de mogelijkheid andere diensten aan te bieden, bijvoorbeeld cursussen, gymnastiek of ontmoetingsbijeenkomsten. Met deze partnersites wordt gestreefd naar een grotere verspreiding van de interventie. Doordat deelnemers lokaal georganiseerd worden, is het makkelijker clubs te vormen, en onderlinge activiteiten te organiseren.

Resultaten

De 50plusnet community is een actieve ontmoetingsplek: dagelijks worden er 800 tot1000 berichten geplaatst op het prikbord en tot middernacht zijn er zo’n honderd deelnemers online. Bijna de helft van de clubs richt zich op enige vorm van fysieke activiteit (afvallen, wandelen, nordic walking, fietsen, dansen). Ruim 6.000 mensen hebben zich aangemeld bij een club. Uit deze cijfers blijkt dat de community voldoet aan een behoefte en het ouderen stimuleert tot het ondernemen van (fysieke) activiteiten. De zelfredzaamheid van 50plussers wordt vergroot en daarmee ook zijn autonomie. Dit project is in heel Nederland inzetbaar. Inmiddels hebben 10 organisaties een abonnement en een eigen lokale community, waarmee ze nieuwe groepen kunnen bereiken.

Klik hier om naar de website te gaan

U bent hier: HOOFDPAGINA > 50 Plusnet